måndag, november 30, 2009

Recension från Varbergs-gigget

http://hallandsposten.se/kultur/scen/1.658562

Stillsamt med Anders Ekborg

Går det att uppbåda någon julstämning i en lokal som Sparbankshallen i Varberg? Svaret är att Anders Ekborg kan. Åtminstone visade han det tillsammans med de utmärkta musikerna Bengt Magnusson på gitarr och Mattias Bylund, klaviatur, på lördagseftermiddagen.

Kön ringlade lång vid insläppet och varbergarna hade sannerligen hörsammat ropet på ”En stillsam jul” så här dagen före julskyltningen och första advent.

Julens tema om gemenskap och kärlek gick som en skimrande röd tråd genom programmet med flera modiga och oväntade låtval. Jacques Brel, Tom Lehrer och Stevie Wonder är kanske inte de musiker vi i första hand förknippar med den stora musikhögtiden. Det blev också Björn & Benny (”Ut mot ett hav”) från Kristina från Dufvemåla, Simon & Garfunkel (”Bridge over troubled water”) och hela Benjamins syras sång som hörs i Kalle Anka tv-jul. Men också förstås ”Nu tändas tusen juleljus”, ”O Helga natt” och ”Jul jul strålande jul”.

En mäktig kandelaber med levande ljus och huvudpersonen i röd väst prydd med vita snöflingor eller stjärnor utgjorde den minimalistiska scenografin. Här stod musiken och texterna i centrum. Allra bäst var Anders Ekborg som recitatör, han är ju skådespelare också gubevars. Viktor Rydbergs ”Tomten” gjorde han tydligare än någonsin där dess existensiella innehåll markerades liksom några strofer ur Hjalmar Gullbergs ”Förklädd Gud”.

Han har gjort flera julmusikturnéer tidigare ihop med ett koppel artister. Nu ville han göra ett eget program, stillsamt och med inriktning på julbudskapet. Det valet gillade jag.

Marianne Holm
035-14 75 25

Inga kommentarer: