onsdag, december 09, 2009

Kristianstad ikväll


Kristianstadsbladet: "Alla ville se Anders Ekborg"

När Anders Ekborg kom hem till kommunen där han en gång bodde är han mer än välkommen. Det var fullsatt i Konserthuset där han med två musiker bjöd på "En stilla jul".

Några personer fick besviket vända i entrén i går kväll. Den sista av de 410 platserna, lika med slutsålt, hade sålts under tisdagen. Men så har Anders Ekborg också tagit en plats i folks hjärtan sedan han spelade Karl-Oskar i "Kristina från Duvemåla", en plats han befäst med huvudroller i musikalerna "Chess" och "Evita". Många, inte minst i våra trakter, ser nog honom också som snapphane i tv-serien häromåret.

Förmedla stämning
Det var dock inte i någon av dessa roller publiken kunde se och höra honom i Kristianstad i går. Hit kom han för att förmedla en stämning av "En stilla jul".

Bakom flygeln väntade Mattias Bylund och Bengt Magnusson satt redan med gitarren i famnen när Anders Ekborg steg fram ur scenmörkret och tände de fem ljusen på den stora kandelabern på scenen, medan han sjöng "Nu tändas tusen juleljus". Därmed hade han slagit an den stilla julstämningen.

– Jag ska sjunga ett antal sånger som jag tycker hör julen till. För mig handlar julen om tro, hopp och kärlek och ett tillfälle att tänka på vänner som finns och vänner som inte finns längre, sa han i det första mellansnacket.

Sedan blev det faktiskt en Duvemålalåt, men ingen som han själv sjöng i musikalen, innan han fortsatte att tolka sånger av så vitt skilda artister som Simon and Garfunkel och vännen Pelle Moraeus. En och annan mer traditionell jullåt blev det också, som "Ser du stjärnan i det blå".

Tollarpsbo
För dem som inte kände till det sedan tidigare, avslöjade Anders Ekborg på scenen att han har bott i Tollarp under några år i sin ungdom och bland annat jobbat i en blomsteraffär. En reaktion på den utsagan från en man i publiken blev kvällens ofrivilliga komiska inslag som bröt något av den stilla julstämningen:

– Du är lik Orup.

Anders Ekborg med tusentals timmars scenvana blev perplex.

– Jaha, hur ska man ta det?

Marcus Haraldsson, Kristianstadsbladet

Inga kommentarer: