måndag, februari 06, 2006

Alla-breve-svacka

Wow. Det tog typ 5 minuter att få fram bilen ur snön...med medtrafikanter på Danska Vägen som inte saktade ned, utan skvätte friskt snöslask på stackars skottande mig.

Skönt att inleda med "Miss you like crazy" på dagens Cabaret-sökningar.

Oj! - nu kom ett infall av oerhört snabb swing skrivet i alla breve...på 9 ihoptejpade sidor. Usch. En ackordanalys med melodi på en sida funkar ju såååå mycket bättre. Noterad jazz. Usch. Wow. Jazz i alla breve. Usch.

...och nu en ballad i H dur. Noterad med snabba oktavuppgångar. Smidigt. Bb och C är ju _så_ överskattade tonarter.

Undrar om det är jag som är tröttare idag...eller om låtarna är svårare? Eller - troligtvis - så är det "sämre" noter... :-)

Jaja. Min åsikt i notfrågan är kanske inte så smart - men OJ vad jag gillar ackordanalys med inskrivna intro och mellanspelsmelodier. Och basgång om den är "speciell". Då får de låten som de vill ha den. Så fort det är über-noterat så ligger ju fokus på att "spela noter" istället för att "spela musik".

Jag har nämligen MYCKET svårt att tro att t.ex ens operans grymmaste pianist fixar upp att spela snabb _noterad_ allabreve-jazz eller noterad slickballad i H-dur snyggt och svängigt. Audition-situationen kräver enkla lösningar. Det är upp till den sökande att fatta att det är osmart att ta med sig t.ex "Sunset boulevard" på en sökning - för då _går_ det inte att "skapa musik" med pianisten. Det är buckligt för ALLA att spela avista. Även om pianisten spelat låten många gånger så är det _fel situation_ att ge sig på vissa sorts låtar.

_Men_ många har med sig bra noter - och det blir förvånansvärt ofta musik - jag behöver bara skriva av mig lite frustration över noterad jazz, för snabba tempon och konstiga tonarter.

Ofta har de ju även strukit över ackorden och ändrat tonart. Vad är det då för mening att man får 6 A4 med noter med ändrade ackord. Skriv en kompskiss. Ja. Ja. Skriv en kompskiss.

Förresten: Alla breve går ALLTID bort. Det går inte att slappna av. Om en låt går i 4/4 - skriv det då! Det är som att folk är rädd för rytmfigurer med 16-delar. Om det är 16-delar - skriv det då. Gör inte om till alla breve bara för att hålla sig till åttondelar. Jaja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, det var en essä som hette duga... :) Stackars notläsande dej... :)

Anonym sa...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»